Ruotsalaistutkijat neuvovat: ”Syö omena ennen ruokaostosten tekemistä”

Ruoka · Annika Kela

Monet ovat varmasti huomanneet sen, että nälkäisenä tehdyt ruokaostokset sisältävät enemmän tai vähemmän epäterveellisiä heräteostoksia. Tähän liittyen tutkijat ovat selvittäneet, mitä ihmisten kannattaisi syödä ennen ruokakauppaan menemistä.

Cornellin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet osoittamaan, että omenan syöminen johtaa terveellisempiin valintoihin ruokakaupassa. Tutkimukseen osallistui 120 koehenkilöä, jotka suorittivat satunnasia kokeita ruokaostosten muodossa.

Ensimmäisessä kokeessa osalle koehenkilöistä annettiin omena ennen ruokakauppaan menoa, osa porukasta sai välipalakeksin ja osa joutui menemään kauppaan syömättä mitään. Tutkimus osoitti, että omenan syöneet ostivat jopa 28 prosenttia enemmän vihanneksia ja hedelmiä ja valitsivat terveellisempiä vaihtoehtoja kuin muut koehenkilöt.

Kahdessa seuraavassa kokeessa koehenkilöt shoppailivat ruokia virtuaalisesti. Satunnaisesti valitut henkilöt jaettiin jälleen ryhmiin, jossa osalle annettiin omena, osalle välipalakeksi ja osa oli ilman välipalaa. Kun koehenkilöille esiteltiin 20 ruokakaupan tuotetta ostettavaksi, omenan syöneet valitsivat jälleen vaihtoehdoista terveellisimmät vaihtoehdot.

Daily Mail -lehden mukaan tulokset olivat kiistattomat. Omena tai ylipäätään jokin hedelmä on hyvä vaihtoehto välipalaksi ennen ruokakauppaan menemistä. Tutkijat uskovat, että omenan vitamiinit, sokerit ja kuidut vaikuttivat siihen, että koehenkilöt tekivät terveellisempiä valintoja. Vaikka välipalakeksit mielletään terveellisiksi ja kuitupitoisiksi, eivät ne sitä välttämättä ole ja sen seurauksena koehenkilö tekee samanlaisia valintoja kuin nälkäinen ihminen.