Uusi ilmiantopalvelu verkkoon: ”Narauta naapurisi Teostolle”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme viime viikolla kuinka Teosto ry. -yhdistys ilmoitti ryhtyvänsä vaatimaan katusoittajilta lupaa julkisella paikalla musisoinnista. Yhdistys vaatii jopa 40 euron korvausta yhdestä katusoittokeikasta, mikä on enemmän kuin moni katusoittaja tienaa parin tunnin keikallaan.

Kohtuuttomaksi katsottu vaatimus sai verkossa runsaasti kritiikkiä, ja esimerkiksi mentalisti Pete Poskiparta nimittää BlogBookin blogissaan Teostoa ”Suomen pahimmaksi kulttuuriviholliseksi” juuri päättömien korvausvaatimusten vuoksi. Teoston vaatimus sai verkossa aikaiseksi myös hauskan parodiasivuston, kun viikonloppuna perustettiin villistä ja kontrolloimattomasta musiikin esittämisestä huolestuneiden kansalaisten verkosto Luvasto.org.

Luvasto-verkkosivustolla kansalaisten on helppo ilmiantaa Teostolle esimerkiksi musiikkia kuunteleva naapurinsa, koska naapurin puolelta kuuluva musiikki voi olla musiikin luvatonta esittämistä.

– Jos naapurustoa ilahduttavaa musiikkia soitetaan tallenteelta tai vaikkapa televisiosta, tarvitaan taustamusiikkilupa. Jos joku naapurustossa sattuu tanssimaan seinien takaa kuuluvan musiikin tahtiin, niin silloin tulee hankkia lupa mekaanista tanssimusiikkia ja karaokea varten, Luvasto ohjeistaa suomalaisia.