Duff-olut myyntiin Eurooppaan – Suomessa torpattiin jyrkästi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suosituin animaatiosarja Simpsonit on tullut jossain muodossa tutuksi varmasti kaikille suomalaisille. Hittisarjassa Simpsoneiden perheen isä Homer rakastaa Duff-olutmerkkiä, jota hän ryystääkin kohtalaisia määriä Moen kapakassa ja vaikkapa messuilla.

Eilen olutmerkki ja tuotantoyhtiö ilmoittivat päässeensä viimein sopimukseen merkin käytöstä ja tuovansa sen aikaisempaa laajempaan myyntiin. Tähän saakka Duff-olutta on myyty vain rajallisia määriä.

Splash
Splash

Duff-olutta saa jatkossa ympäri maailmaa baareista, pubeista ja klubeilta. Simpsoneita tuottavan televisioyhtiö Twentieth Century Foxin johtaja Jeffrey Godsick kertoi eilen Splash Newsille, että ensimmäisinä olut tulee myyntiin Chilessä, Etelä-Afrikassa ja Euroopassa vielä tämän vuoden aikana. Yhdysvaltojen markkinoille olut tulee vasta myöhemmin.

Vaikka Duff-olut tulee myyntiin Euroopassa, ei sitä ilmeisesti Suomessa nähdä. Stara kertoi vuonna 2011, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kielsi oluen myynnin 50.000 euron sakon uhalla. Virasto kielsi Vino Vinces Oy:tä jatkamasta Duff-oluen luovuttamista Suomen markkinoille siten, että olutpakkauksen ulkoasussa käytetään Simpsonit-animaatiosarjan Duff-oluttölkissä esiintyvää tai tätä läheisesti muistuttavaa kirjoitusasua.

Valvira perusteli päätöstään sillä, että Simpsonit-animaatiosarjassa esiintyvän Duff-oluen ja Vino Vinces Oy:n maahantuoman Duff-oluen pakkaukset ovat nimen, tekstin ja koko ulkoasun perusteella hyvin samanlaisia. Varsinkin Duff-olutpullossa käytetty kirjasintyyppi luo vahvan mielleyhtymän alaikäistenkin seuraamaan Simpsonit-animaatiosarjaan. Valvira katsoo, että Duff-olutpullon ulkoasu vetoaa alkoholilain vastaisesti alaikäisiin.