Kova väite kahvinjuonnista – valtaosa suomalaisista juo väärään aikaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monille suomalaisille aamukahvi on osa joka-aamuista rutiinia, jota ilman tuntuu että päivä ei lähde käyntiin. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kahvin juominen heti herättyä ei olekaan paras mahdollinen aika. AsapSCIENCE kertoo, milloin on paras hetki juoda kahvia maksimoidakseen oman vireystasonsa.

Ihminen tuottaa stressihormonia nimeltään kortisoli, joka saa ihmisen esimerkiksi heräämään aamulla. Moni ajattelee, että heti herättyään kahvi tehostaa piristymistä, mutta sen vaikutus onkin päinvastainen. Kahvin nauttiminen samalla, kun kehon kortisolitasot ovat korkealla vähentävät luonnollista kortisolin aiheuttamaa virkeyttä. Tämä johtaa siihen, että jatkossa tarvitsee entistä enemmän kahvia pysyäkseen hereillä ja tunteakseen olonsa virkeäksi.

Kortisolitasot ovat korkeimmillaan useilla ihmisillä yhdeksältä aamulla, yhdeltä päivällä ja viidestä kuuteen alkuillasta. Oman vireystason maksimoimiseen kahvin juonti kannattaisikin ajoittaa aina niiden aikojen väliin, jolloin stressihormonin tuotanto on vähäisempää. Tällöin pysyy pirteämpänä tasaisemmin koko päivän ajan.

Kuva YouTube