Spermanluovutus yleistynyt – insestitapaukset vaarassa kasvaa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Munasolujen ja sperman luovuttaminen on tärkeää, mutta se on yleistynyt niin paljon, että insestitilastot ovat vaarassa nousta. Luovutetun munasolun tai sperman avulla syntyneitä lapsia on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan eivätkä kaikki tule koskaan olemaan tietoisia siitä, kuka tai miten läheltä luovuttaja on.

Cambridgelainen professori Susan Golombok on tutkinut vuosia moderneja perheitä, jotka ovat saaneet lapsia esimerkiksi luovutetun sperman tai munasolujen avulla. Golombok kommentoi The Telegraph -lehdelle, että luovuttajien sukulaissuhteita ei tutkita tarpeeksi.

Golombok on huolissaan siitä, että vahingossa tapahtuvia insestisiä suhteita muodostetaan jatkuvasti ja tulevaisuudessa luvut lähtevät vielä nousuun luovutusten lisääntymisen myötä. Useissa tapauksissa luovuttaja on lähialueelta kotoisin ja asuu jopa samassa kaupungissa.

Professori kertoo, että tutkimusten mukaan vahingossa tapahtuvat insestiset suhteet eivät ole todennäköisiä. Todennäköisyyksiä laskettaessa ei olla kuitenkaan otettu huomioon sitä, että monet samasta luovuttajasta olevat lapset asuvat usein samassa kaupungissa, ovat samanikäisiä ja käyvät jopa samaa koulua, minkä vuoksi Golombok on huolissaan.