Eikö parta kasva? Tässä taitaa olla syy

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Partaa pidetään jossain määrin maskuliinisuuden, viriiliyden ja viisauden merkkinä. Paksu ja nopeasti kasvava parta on monelle riesa ja sen siistiminen kuuluu osaksi pakollisia joka-aamuisia rutiineja. Joidenkin miesten parta ei taas kasva millään, vaikka sitä olisi leikkaamatta kuukausien ajan.

Parrat kasvavat testosteronin ansiosta. Testosteroni on hormoni, joka stimuloi miehen kehitystä ja seksuaalisia luonteenominaisuuksia. New York Times -lehdelle kommentoinut ihotautilääkäri kertoo parran kasvun olevan siis täysin kiinni siitä, miten miehen keho reagoi testosteroniin eikä siitä, miten paljon miehellä on testosteronia.

Yleisesti miehillä testosteronitasot ovat lähestulkoon samat. Miehet, joilla on paksu ja nopeasti kasvava parta ovat herkempiä ja vastaanottavaisempia testosteronille kuin heidän siloposkiset toverinsa.

Toisin sanoen parrankasvu ei kerro miehisyydestä vaan siitä, miten miehen keho käyttää testosteronin. Mielenkiintoista on myös se, että testosteronille herkemmät paksumpipartaiset miehet todennäköisesti kaljuuntuvat vanhetessaan muita nopeammin.