Malesialaisten raju väite: Alastomat turistit aiheuttivat maanjäristyksen

Matkailu · Annukka Heikkilä

Kerroimme aiemmin nolosta tapauksesta, jossa ranskalaiset turistit häpäisivät temppelin Kambodzassa ottaessaan kuvia temppelin edessä alasti. Ranskalaiset karkotettiin maasta, tuomittiin 200 euron sakkoihin ja ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Nyt samantapaisia uutisia kuullaan Malesiasta. Kymmenenhenkinen turistijoukko häpäisi Malesiassa pyhän Mount Kinabalu -nimisen vuoren Borneossa riisuutuessaan alasti. Paikalliset uskovat hyvin vahvasti pyhään vuoreen ja sen kunnioittamiseen. Kun samalla alueella tapahtui viikon kuluttua vuoren häpäisyn jälkeen maanjäristys, pidettiin turisteja automaattisesti syypäinä.

Turistien joukossa oli ihmisiä Kanadasta, Saksasta ja Hollannista eikä ryhmän anneta tällä hetkellä poistua maasta. Turistien oma opas oli ilmiantanut ryhmän poliisille sen jälkeen, kun he olivat häpäisseet vuoren siitä huolimatta, että opas oli protestoinut sitä vastaan.

Maanjäristyksessä menehtyi arviolta vähintään 13 henkeä, minkä vuoksi turistien tekemää rikkomusta pidetään todella vakavana. Digital Journal -lehden mukaan turistien teko ajatellaan varmana syypäänä tragediaan, ja häpäisemistä seurannut maanjäristys olikin kyläläisille kuin uskonvahvistus pyhän vuoren voimista.