Lääkärit varoittavat: Raskausaikana lihominen haitallista lapselle

Terveys · Annika Kela

WHO-maailman terveysjärjestön julkaiseman tutkimuksen mukaan lihominen raskausaikana haittaa lapsen terveyttä. Kolme vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 11.444 raskaana olevaa naista eri puolilta maailmaa.

Lääkäreiden mukaan raskauskilojen kertymiseltä ei voi, eikä pidä välttyä, mutta ylimääräinen lihominen vaikuttaa lapsen kehittymiseen. Naiset, jotka kuntoilivat raskausaikana ja noudattivat monipuolista mutta vähäsokerista ja vähärasvaista ruokavaliota synnyttivät terveempiä lapsia, kuin ne naiset, jotka olivat niin sanotusti syöneet kahden edestä.

Lihominen raskausaikana johti siihen, että naisten verenpaine kasvoi hälyyttäviin lukemiin ja monilla heistä oli riski sairastua raskausajan diabetekseen. Sen seurauksena lapset syntyivät ylipainoisina ja synnytys oli tehtävä keisarileikkauksella. Lasten terveydentila oli huonompi, kuin terveellistä ruokavaliota noudattaneiden äitien lapsilla.

Daily Mail -lehden mukaan lääkärit ovat sitä mieltä, että on vanhanaikaista ja vaarallista ajatella, että raskausaikana voi syödä kahden edestä. Sen sijaan kannattaa keskittyä tervelliseen ruokavalioon ja riittävään liikuntaan. Tutkimukseen osallistuneet asiantuntijat laativat tutkimuksen pohjalta uuden ohjeistuksen maailman terveysjärjesölle.