Matkalaukkujen katoamisten määrässä raju muutos

Matkailu · Stara.fi

Yksi lentomatkustajien pahimpia pelkoja on matkatavaroiden katoaminen heti reissun aluksi siten, että ne seuraavat perässä kohteeseen vasta päiväkausia matkustajien perässä. Monet lentokentät, esimerkiksi Pariisin Charles De Gaulle, ovat tunnetusti kuin matkatavaroiden mustia aukkoja.

Lentomatkustajien määrä on jatkanut viime vuosina kasvuaan, mutta nyt matkustajille on julkaistu hyviä tilastotietoja. SITA on nimittäin julkaissut The Baggage Report 2015 -tutkimuksensa, jonka mukaan kadonneiden matkatavaroiden määrässä on tapahtunut raju muutos parempaan.

Kuva: SITA Baggage Report 2015
Kuva: SITA Baggage Report 2015

Seitsemässä vuodessa kadonneiden matkatavaroiden määrä on nimittäin vähentynyt peräti 61 prosenttia. Muutoksen myötä matkailubisnes on säästänyt 18 miljardia dollaria rahaa. Vuonna 2007 tuhannesta matkatavarasta katosi keskimäärin 18,8 kappaletta, mutta viime vuonna määrä oli enää 7,3 kappaletta. Kadonneista matkatavaroista 80 prosenttia katoaa, koska laukulle on määritelty joko virheellinen kohde tai reitti.

Puolet kadonneista laukuista jää matkasta välilaskulla. Valtaosa matkatavaroista palautuu omistajalleen kahden päivän sisällä. Raportti kuitenkin varoittaa tuudittautumasta tilanteeseen, sillä alati kasvava matkustajamäärä tulee jatkossa tuottamaan mahdollisesti ongelmia matkatavarajärjestelmien kapasiteetille.