Skepsis tarjoaa 20 000 euroa paranormaalit kykynsä todistavalle

Viihdeuutiset · Stara.fi

Osaatko sinä poistua ruumiistasi? Oletko vahvasti magneettinen? Siirteletkö esineitä tai parannatko ihmisiä ajatuksen voimalla? Rationaalista ajattelua edistävä Skepsis ry maksaa 20.000 euroa henkilölle, joka tuottaa valvotuissa oloissa paranormaalin ilmiön.

Haaste julkistettiin vuonna 1989, mutta toistaiseksi kukaan ei ole läpäissyt sitä. Yrittäjiä on riittänyt erityisesti taikavarpujen ja ajatustenlukemisen saralla. Äskettäin summa tuplattiin 10.000 eurosta, kun toimittaja Ivan Puopolo ja mentalisti Pete Poskiparta ilmoittivat halustaan osallistua haasteen rahoitukseen 5 000 eurolla.

Skepsiksen palkkiosumman muut ulkopuoliset rahoittajat ovat taikuri Iiro Seppänen ja tähtitieteen tohtori Hannu Karttunen. Esikuvana on toiminut yhdysvaltalaisen taikurin James Randin asettama haaste, jonka läpäisijälle on luvassa miljoona dollaria. Skepsiksen testitilanteen läpäiseminen toimii myös esikarsintana James Randin haasteelle.

Haastesumma voidaan luovuttaa myös Maan ulkopuolelta tulleelle humanoidille dna- tai muita tuloksia vastaan. Testaus tulee tehdä Skepsiksen hyväksymässä laboratoriossa.