Taiteelliset ihmiset ovat herkempiä mielenterveysongelmille

Lifestyle · Stara.fi

Luovaan ja taiteelliseen mieleen tarvitsee tietynlaista herkkyyttä, erilaisten asioiden aistimiskykyä ja vahvaa tuntemista inspiroituakseen omaan taiteen luomista varten. Nyt tutkijat ovat löytäneet mielenterveysongelmien ja luovuuden välillä yhteyden.

Islannissa tutkittiin yli 250.000 ihmistä ja saatiin selville, että taiteelliset ja epätavallisissa työpaikoissa olevat ihmiset altistuivat herkemmin mielenterveydellisiin sairauksiin kuten maanis-depressiivisyyteen kuin tavanomaisemmissa työpaikoissa ja ammateissa työskentelevät ihmiset.

Tutkimuksessa tuli esille, että luovaa työtä tekevät ihmiset kuten näyttelijät kantoivat todennäköisemmin geeniä, joka yhdistetään mielenterveysongelmiin. Heidän geenejään verrattiin esimerkiksi myyntityötä tekevien ihmisten geeneihin ja ero oli selvä.

Tutkimusta johtanut Kari Stefansson kommentoi Metro-lehden mukaan, että tulokset eivät ole yllättäviä, koska ollakseen luova ja tehdäkseen taiteellista työtä ihmisen aivojen tulee toimia hieman eri tavalla kuin toisten.