Hurja väite: Sukulaisen aivojen syöminen pysäyttää dementian?

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

Tutkijat ovat saaneet selville, että kuolleen sukulaisen aivojen syöminen voi kasvattaa immuunipuolustusta dementiaa vastaan. Papua-Uusi-Guineassa asuva fore-heimo on onnistunut kitkemään tämän ikävän muistisairauden keskuudestaan kyseistä menetelmää käyttäen.

Osaksi fore-heimon hautajaisrituaaleja kuuluu se, että menehtyneen sukulaiset syövät kuolleen aivoja hänen hautajaisissaan. Nature-lehti kertoo joukon englantilaisia ja papuauusiguinealaisia tiedemiehiä selvittäneen sen olevan syy dementian päihittämiselle.

Tutkituilta fore-heimon jäseniltä löydettiin harvinainen geeni, joka taistelee neurologisia sairauksia vastaan. Geeni tekee immuuniksi dementian lisäksi myös Parkinsonin tautia vastaan.

Aivojen syöminen näiden löydösten myötä tuskin yleistyy, mutta tutkijat toivovat tulosten johtavan tehokkaampien ja toimivampien hoitokeinojen keksimiseen muistisairauksia vastaan. Asiasta uutisoivat muun muassa The Guardian, Metro ja Washington Post -lehdet.