Videopuheluja soitettiin jo 1950-luvulla: ”Tulevaisuuden laite”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Videopuhelut ovat nykyään arkipäivää, mistä kiitos kuuluu Skypen kaltaisille palveluille ja kameroilla varustetuille älypuhelimille. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten taskuun mahtuvia, videopuheluihin kykeneviä laitteita esiintyi kuitenkin ainoastaan scifi-tarinoissa.

Youtubessa jaettu vanha uutisfilmi paljastaa, että videopuhelut ovat olleet mahdollisia jo vuonna 1955. Videolla esitellään Bell Labs -yhtiön valmistamaa videopuhelinta, joka oli kaukana nykyajan kompakteista älylaitteista. Inflaatioon mukautettuna laitteella oli hintaa yli 44.000 dollaria, eli noin 40.000 euroa.

Gizmodo-sivuston mukaan videopuhelimia yritettiin kehitellä jokapäiväiseen käyttöön sopivaksi vielä 1960 ja 70 -luvuilla. Laitteiden ja palveluiden kalliiden hintojen vuoksi videopuhelimet eivät kuitenkaan ottaneet tuolloin tuulta alleen.