Turisti synnytti lapsen esihistoriallisessa luolassa – paluu juurille?

Matkailu · Annika Kela

Etelä-Afrikan Johannesburgissa on sattunut mielenkiintoinen yhteensattuma. Ihmiskunnan kehto -nimisessä esihistoriallisessa luolassa on nimittäin syntynyt lapsi. Kalkkikiviluolissa vierailleen turistin synnytys käynnistyi maanalaisen luolan uumenissa ja maailmaan putkahti pieni tyttövauva.

Daily Mail -lehden mukaan lapsi syntyi kaksi kuukautta etuajassa. Sterkfonteinin luolissa vaellellut turisti sai apua synnytyksessä hoito- ja ensiaputaitoisilta turistioppailta. Kun esihoitajat saapuivat paikalle, oli pienokainen jo putkahtanut maailmaan. Äiti ja lapsi vietiin sairaalaan ja molemmat voivat hyvin.

Tyttövauva syntyi mitä osuvimmassa paikassa, sillä kyseistä luolaa pidetään ihmiskunnan synnyinsijana. Luolan arvellaan olleen ihmisten esi-isien asuttama, sillä luolasta on löytynyt useita ihmisapinoiden jäänteitä. Tutkijoista on kiehtovaa ajatella, että samassa luolassa on syntynyt lapsi viimeksi miljoonia vuosia sitten.