Tekstiviestien suomalainen keksijä menehtyi

Digi · Tim Isokivi

Tekstiviestien keksijänä tunnettu Matti Makkonen on menehtynyt. Muun muassa Anvia Oyj:n toimitusjohtajana vuonna 2010 kevääseen 2013 toiminut diplomi-insinööri oli kuollessaan 63-vuotias. Suru-uutinen on noteerattu näkyvästi myös maailmalla.

Makkonen kehitteli tekstiviestien idean Wired-lehden mukaan vuonna 1984 pizza-aterian äärellä televiestintäalan konferenssissa Kööpenhaminassa. Mies ei hakenut idealleen patenttia, eikä tämän ansainnut myöhemmin menestyksekkääksi osoittautuneella ideallaan rahaa. Matti Makkonen itse suhtautui saamaansa titteliin tekstiviestin keksijänä vastahakoisesti.

Makkosen mukaan nykymuotoisen tekstiviestin kehitteleminen oli usean tahon yhteistyön lopputulos. Anvia Oyj:n ohella Matti Makkonen työskenteli muun muassa Nokia Networksilla ja Tele Finlandilla. Vuosina 2003-2005 hän oli Finnet Oy:n toimitusjohtaja. Vuonna 2008 mies voitti The Economist -lehden innovaatiopalkinnon työstään viestipalveluiden parissa.