Yhdysvaltalaiset eivät tiedä mitä itsenäisyyspäivänä juhlitaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Oman maan kansallispäivän ja sen merkityksen tunteminen on osa yleissivistystä. Suomessa itsenäisyyspäivään kuuluvat traditiot ovat varmasti kaikilla hyvin selvillä. Yhdysvalloissa itsenäisyyspäivän viettämisen syy oli ihmisiltä kuitenkin yllättävän pimennossa.

Yhdysvalloissa vietetään itsenäisyyspäivää huomenna 4. heinäkuuta. Toimittaja Mark Dice epäili, että itsenäisyyspäivä merkitsee ihmisille enää vain ilotulituksia, kulkueita ja lippujen heiluttelemista eivätkä kansalaiset enää tiedä miksi sitä juhlitaan. Dice oli epäilystensä kanssa valitettavan oikeassa.

Mark Dice oli Kaliforniassa San Diegon rannalla haastattelemassa ihmisiä itsenäisyyspäivän merkityksestä ja vastaukset saivat miehen ärsyyntymään. Ihmiset myönsivät aikovansa juhlia itsenäisyyspäivää, mutta he eivät tienneet, mitä silloin tapahtui tai miksi sitä ylipäätään vietetään.

Epäonnistuneiden haastatteluiden jälkeen Mark Dicen päivän pelasti kuitenkin Ranskasta lomailemaan tullut turisti, joka osasi kertoa itsenäisyyspäivää vietettävän 4. heinäkuuta, koska Yhdysvallat pääsivät Britannian vallasta irti.