Onko tuttusi kaikkitietävä? Hän tietää luultavasti vähemmän kuin sinä

Lifestyle · Annukka Heikkilä

Tiede on vihdoin todistanut sen, mitä moni on epäillyt jo pitkään. Kaikkitietävä ihmistyyppi ei tiedäkään ihan kaikkea ja luultavasti hän tietää paljon vähemmän kuin se, joka ei esitä kaikkitietävää tai monen alan asiantuntijaa.

Metro-lehti kertoo Psychological Science -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa amerikkalaiset tutkijat selvittivät, miten helposti ihmiset väittävät tietävänsä asioista, joista he eivät tiedä mitään. Tutkijat kehittivät tälle ilmiölle termin overclaiming, joka tarkoittaa esimerkiksi henkilön osallistumista keskusteluun esittämällä itsevarmasti omia väittämiään faktoina vaikka he eivät tietäisi asiasta.

Jimmy Kimmel on testannut tätä ilmiötä ihmisillä monesti. Hän teki esimerkiksi Coachella-festivaaleilla katuhaastattelun, jossa kävijöillä kysyttiin yhtyeistä, joita ei ollut olemassakaan. Moni alkoi kehumaan keksittyjä yhtyeitä ja puhumaan niistä asiantuntevasti. Tämä johtuu siitä, että kaikkitietävien ihmisten luonteeseen ei sovi epätietoisuuden paljastaminen.

Tutkijat saivat 100 ihmistä testaamalla selville, että kaikkitietävät myös itse uskovat faktoina esitettyihin asioihin helpommin, minkä vuoksi omaksuvat paljon sellaista tietoa, joka ei ole oikeaa ja kertovat sitä eteenpäin faktana. He myös keksivät asiantuntevia vastauksia asioihin, joista eivät oikeasti tiedä mitään. Varo siis viisasta kaikkitietävältä vaikuttavaa ystävääsi, sillä hän ei välttämättä tiedäkään aivan kaikkea.