Elokuvastudio vaati Googlea poistamaan piraattilinkit – sitten paljastui nolo moka

Viihdeuutiset · Stara.fi

Hakukone Google on tarjonnut Euroopassa jo pitkään palvelua, jossa ihmiset ja yritykset voivat vaatia sitä poistamaan ei-toivotut linkit hakutuloksista. Universal Pictures -elokuvastudion Ranskan yksikkö päätti käyttää palvelua, mutta tuloksena oli lopulta harvinaisen nolo moka.

Universal Pictures vaati nimittäin Googlea poistamaan hakutuloksista linkit elokuviensa piraattikopioihin. Elokuvayhtiö esitti hakukoneyhtiölle listan osoitteista, jotka sen mukaan piti poistaa. Vaatimus oli kuitenkin mahdoton, sillä osoitteista paljastui odottamaton yksityiskohta, Chilling Effects raportoi.

Chilling Effects
Chilling Effects

Osoitteiden joukossa oli nimittäin kymmenittäin http://127.0.0.1 -alkuisia localhost-osoitteita, jotka eivät olleet lainkaan peräisin Googlen hakutuloksista. Sen sijaan nämä piraattielokuvat sijaitsivat elokuvayhtiön omassa verkossa ja sen omilla servereillä. Yhteensä osoitelistalla oli 108 osoitetta, joista peräti 27 osoitti yhtiön omille servereille.

Tapaus oli mahdollisesti inhimillinen erehdys, mutta se oli kuitenkin samalla hyvä osoitus siitä miten huono asiantuntemus elokuva- ja musiikkiyhtiöillä on tietoverkkojen toiminnasta ja miten alkeellisin tiedoin yhtiöt esittävät vaatimuksiaan Googlelle. Universal Picturesin tapaus ei nimittäin ollut ainoa laatuaan. Tiedossa ei ole jaettiinko elokuvia laittomasti elokuvayhtiön omien koneiden kautta, mutta tiedot viittaavat mahdollisesti BitTorrent-sovelluksen käyttämiseen.