Tutkimus: Hitaasti syöminen pitää kylläisenä pidempään

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vanhemmat sanovat monesti lapsilleen, että ruokaa ei saisi hotkia. Nyt tämä neuvo kannattaa viimeistään ottaa käyttöön, sillä tutkimukset osoittavat, että hitaasti syövät pysyvät kylläisenä pidempään ja tuntevat syöneensä enemmän kuin ne, jotka hotkivat samanlaisen annoksen nopeasti.

Hitaasti syöminen huijaa aivoja luulemaan, että ruokaa on enemmän, koska syöminen kestää kauemman. Tämän vuoksi henkilö pysyy myös kylläisenä pidempään eivätkä hitaasti syövät ihmiset yleensä kärsi ylipainosta. Daily Mail kertoo Bristolin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin pienemmän painoindeksin ja hitaasti syömisen yhteyttä.

Tutkimuksessa vapaaehtoiset söivät tomaattikeittoa. Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle puoliskolle keittoa syötettiin nopeammin kuin toiselle. Kävi ilmi, että nopeasti syöneet eivät tunteneet tulleensa kylläisiksi keitosta ja heille tuli nopeammin uudelleen nälkä. Hitaasti keittoa nauttineet tunsivat itsensä kylläisiksi ja heidän näläntunteensa pysyi pidempään poissa.

Testin jälkeen henkilöt saivat arvata paljonko he kuvittelivat syöneensä. Hitaasti syöneet arvioivat keiton määrän keskimäärin yhden desilitran suuremmaksi kuin nopeasti syöneet. Tutkimusta aiotaan vielä myöhemmin jatkaa pidemmälle, että saadaan selville kumpiko syömistahti aiheuttaa enemmän napostelua.