Isävartalo on totta: ”Miehet lihovat tullessaan isäksi”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Isävartaloksi kutsuttu miesihanne on normaalipainoinen tai hieman sen yläpuolella, ja jolla saa olla hieman ylimääräistä rasvaa. Isävartalo viestii naiselle, että mies on vastuuntuntoinen ja jaksaa arjen askareet, mutta voi huoletta käpertyä naisen kanssa sohvalle syömään pizzaa.

Nyt isävartaloa on tutkittu ja huomattu, että sellainen on todella olemassa ja että termi kuvaa hyvin todellista tilannetta. Northwesternin yliopistolla tehdyssä tutkimuksessa tarkkailtiin 10.253 miestä 20 vuoden ajan ja kävi ilmi, että miesten paino nousi, kun he saivat lapsia. Saman ajanjakson aikana miehet, jotka eivät saaneet lapsia pudottivat painoaan.

The Washington Post -lehden mukaan kaikki tuoreet isät saivat painoa lisää ihonväristä, koulutuksesta, tulotasosta tai parisuhdestatuksesta riippumatta. Isät, jotka kasvattivat lapsensa ja asuivat heidän kanssaan saman katon alla lihoivat noin kaksi kiloa kun taas ne isät, jotka eivät asuneet lasten kanssa lihoivat noin puolitoista kiloa.

Tutkimusta johtanut Craig Garfield kommentoi, että avioliiton on tiedetty jo kauan vaikuttavan miehen terveyteen negatiivisesti, koska suurella todennäköisyydellä hän alkaa lihomaan. Tutkijan mukaan useimmissa tapauksissa stressi, lapsista huolehtiminen ja vapaa-ajan puuttuminen ovat vaikuttaneet isäksi tulleiden miesten painon nousemiseen.