Viimeinkin! Espanjassa 14-vuotias ei enää pääse naimisiin

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kovan painostuksen ansiosta Espanja on viimein nostanut avioliiton solmimisen ikärajaa. Tähän asti Espanjassa on voinut mennä naimisiin ollessaan 14-vuotias. Ikärajaan nostettiin kahdella vuodella.

Jatkossa avioliiton voi solmia 16-vuotiaana. Yhdistyneet kansakunnat ovat painostaneet Espanjaa avioliiton ikärajaan liittyvässä asiassa jo kymmeniä vuosia. Useat maailman lastensuojelujärjestöt ovat myös pitäneet ikärajaa ihmisoikeusrikkomuksena, sillä 14-vuotias on vielä lapsi.

Daily Mail -lehden mukaan alle 16-vuotiaiden solmimat avioliitot ovat Espanjassa nykyään harvinaisia. 1980-luvulla 12.867 alle 16-vuotiasta solmi avioliiton, kun taas 1990-luvulla vastaavia liittoja solmittiin 2.678. Luku on ollut jyrkässä laskussa, sillä vuosien 2000-2014 välisenä aikana alle 16-vuotiaiden liittoja solmittiin 365 kappaletta.

YK ja lastensuojelujärjestöt ovat olleet ikärajamuutoksesta onnessaan. Espanja on viimein myöntynyt muuttamaan alaikärajaa. Tutkimusten mukaan avioliittojen solmimisen keski-ikä on Espanjassa miehillä 33,6-vuotta ja naisilla 32,6-vuotta. Vaikka teinien välisiä avioliittoja solmitaan vähän, on kahden vuoden muutos ikärajaan ollut merkittävä askel kohti nykyaikaa.