Tästä syystä ihmiset tulevat nälkäisenä vihaiseksi

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Toiset ihmiset kestävät nälän tunnetta paremmin kuin toiset. Alhainen verensokeri voi saada laiskaksi ja uneliaaksi, mutta osalla nälkä aiheuttaa ärtymystä ja aggressiivisuutta.

Nälän tunteen aiheuttamalle aggressiivisuudelle on olemassa syy, ja Metro-lehden kertoman tutkimuksen mukaan kyse on ihmisen selviämisvaistosta. Kun nälkä alkaa hiipimään veren glukoosi eli verensokeri on liian alhaalla.

Verensokerin ollessa alhaalla ihmisen aivot käskevät elimiä vapauttamaan verenkiertoon hormoneja, jotka tuottavat glukoosia. Nämä hormonit sisältävät kortisolia ja adrenaliinia, jotka puolestaan aiheuttavat stressin tunnetta ja ahdistuneisuutta.

Aivot luulevat tilanteen olevan hengenvaarallinen, minkä vuoksi ne käskevät kehoa tuottamaan adrenaliinia. Aivot vapauttavat myös neuropeptidi Y -nimistä kemikaalia silloin, kun ihmisen on syötävä. Neuropeptidi aiheuttaa myös kiukkua ja aggressiivisuutta, joka saa ihmisen toimimaan nopeasti sen eteen, että saa ruokaa.

Kun ihminen on hengenvaarallisessa tilanteessa tai pahasti loukkaantunut, suuri adrenaliinipurkaus ja aggressiivisuus voi tuoda hetkellisesti lisää energiaa ja voimaa, minkä avulla ihminen selviää. Sama tapahtuu silloin kun verensokeri on liian alhaalla, mikä yleensä saa ihmiset vihaisiksi ja herkiksi.

Ihmiset, jotka tulevat nälkäisenä ärtyneiksi ja vihaisiksi taistelevat siis samanaikaisesti selviämisviettinsä kanssa, mikä on aiheuttanut adrenaliinipurkauksen kehossa. Tämän reaktion pystyy onneksi helposti välttämään pitämällä ravintorikkaita välipaloja käden ulottuvilla.