Sarvikuonolaji kuolemassa sukupuuttoon – enää neljä yksilöä jäljellä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Zairen leveähuulisarvikuono on populaatioltaan äärimmäisen uhanalainen ja yksilöitä on vuoden 2006 jälkeen ollut enää muutamia jäljellä. Nyt Metro-lehti kertoo, että jälleen yksi naaras on menehtynyt ja tuonut lajin entistä lähemmäs sukupuuttoa.

31-vuotias zairenleveähuulisarvikuono menehtyi tšekkiläisessä eläintarhassa Dvur Kralovessa maanantaina. Nabire-niminen naaras menehtyi repeytyneen kystan vuoksi. Eläintarhan toiminnanjohtaja Premysl Rabas kommentoi, että Nabiren menehtymisen myötä laji on nyt todella lähellä täydellistä häviämistä maapallolta.

Tiedettävästi jäljellä on enää neljä zairenleveähuulisarvikuonoa. Yksi niistä on San Diegossa eläintarhassa ja kolme Keniassa Ol Pejeta -nimisellä luonnonsuojelualueella. Vuonna 2009 tšekkiläinen eläintarha siirsi neljä lajin edustajaa Keniaan toivoen, että luonnollinen ympäristö auttaisi niitä lisääntymään. Suunnitelma ei kuitenkaan toiminut, minkä vuoksi jäljellä olevat yksilöt ovat sijoitettuina eläintarhoihin.