Lääkärillä yliluonnollinen kyky? Tuntee itse potilaidensa kivut

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Massachusetts General Hospital -sairaalassa lääkärinä työskentelevä Joel Salinas kertoo, että hän tuntee itse potilaidensa läpikäymät kivut ja heille tehdyt operaatiot. Kerran Salinas tunsi, että hänen kättään amputoidaan irti nähdessään amputoinnin tekemisen.

Moni sanoo usein sympatiasta, että pystyy tuntemaan toisen kokeman tuskan, mutta tohtori Salinas tuntee sen kertomansa mukaan myös oikeasti. Mies on kärsinyt jo lapsuudestaan asti tuntoaistin peilaamisen synestesiasta, jossa aistit sekoittuvat niin voimakkaasti, että toisen kivuissaan näkeminen tuottaa myös itselle samanlaista kipua.

Lääkäri pystyy tuntemaan omien potilaidensa kivut tarkkaillessaan heitä. Salinas kertoi CBS Bostonille huomanneensa pienenä lapsena ensimmäistä kertaa, että hän tuntee asiat, joita näkee muille tapahtuvan. Jos Salinas näki pikkupoikana kaksi ihmistä halaamassa, hän pystyi itsekin tuntemaan, että häntä oltaisiin halattu.

Salinas tunsi lääketiedettä opiskellessaan, miten hänen kättään amputoitiin, kun luokka laitettiin seuraamaan amputointia. Neurotieteen lääkäri Jamie Ward kertoi 2007 vuonna tekemässään tutkimuksessa, että ihmiset säikähtävät tai kauhistuvat nähdessään, kun joku lyö esimerkiksi kyynerpäänsä tai varpaansa, koska voivat kuvitella miten paljon se sattuu. Tunteiden peilaamisen synestesia toimii samalla tavalla, mutta henkilö kokee tuntevansa kivun oikeasti.