Tästä syystä naiset palelevat työpaikoilla – tiedelehti selvitti

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet naiset kokevat, että työpaikoilla on kylmä. Oli työpaikka sitten liiketila, toimisto tai varasto, lämpötila tuntuu aina liian kylmältä. Nyt Fortune-lehti kertoo Nature-sivustolla julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan asiaan löytyy selkeä tieteellinen selitys.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että useimpien toimistorakennusten ilmastointi ja ilman lämpötila on säädetty vuosikymmeniä vanhan kaavan mukaan. Kaavassa otetaan huomioon ilman lämpötila, ilman nopeus ja vaatteiden antama eriste. Kaavan mukaan nähdään kuinka moni ihmisistä olisi luultavasti liian kuumissaan ja kuinka moni palelisi.

Kaavan perimmäinen ongelma on se, että siinä keskivertoihmiseksi on aikoinaan valikoitunut noin 40-vuotias 70-kiloinen mies. Miesten aineenvaihdunta levossa on paljon korkeampi kuin naisten, minkä vuoksi heillä on lämpimämpi. Naiset ovat tyypillisesti pienempiä kuin miehet ja heillä on pienempi lepoaineenvaihdunta, minkä vuoksi heidän kehonsa ei myöskään lämmitä samalla tavalla kuin miesten.

Tutkimuksen mukaan vanhassa kaavassa oleva keskivertoihmisen lämpötila on naisiin katsottuna jopa 35 prosenttia liian korkea. Jos kaavassa käytettäisiin keskivertoihmisenä naista, sopiva lämpötila tulisi olemaan noin 24 astetta, kun se tällä hetkellä on noin 21 astetta. Tutkimus siis viimein todistaa, että toimistotiloissa kylmää valittavat naiset eivät valita turhasta vaan palelevat oikeasti.