Uusi rokote poistaa huumeriippuvuuden?

Viihdeuutiset · Annika Kela

Yhdysvaltalaisessa biolääketieteen tutkimuslaitoksessa on tehty läpimurto. Scrippsin tutkimusinstituutin tutkijat ovat vahvistaneet, että huumeriippuvuuteen kehitetty lääke on suoriutunut menestyksekkäästi kokeista.

Daily Mail -lehden mukaan rokotteen muotoon kehitetty lääke on valmis testattavaksi koehenkilöillä. Tutkimuslaitoksessa kehitetyn lääkkeen teho perustuu siihen, että se poistaa huumeiden käyttöön liittyvät muistot, tuntemukset ja kokemukset. Vieroitusoireita ei tule, sillä keho ei enää ”muista” tarvitsevansa huumetta.

Lääke on kehitetty vuonna 2013 tehdyn löydön perusteella. Tutkijat löysivät aktiinin, joka tukee huumeiden käytön riippuvuuden syntymistä. Rokote poistaa kyseisen aktiinin käytöstä ja aivoista poistuu muisto joka yhdistää huumeiden käytön hyvään oloon. Ihmisen pakonomainen tarve saada huumetta poistuu kehon muistoista ja kokemuksista.

Tutkijat ovat suunnitelleet valitsevansa lääkkeen ensimmäisiksi koehenkilöiksi metamfetamiinista riippuvaisia ihmisiä. Lääkettä on testattu monin erinäisin keinoin ja tutkijat ovat onnistuneet osoittamaan, että lääke on turvallinen. Jatkotutkimuksen tuloksia odotetaan etenkin lääketieteen ammattilaisten keskuussaa suurella toivekkuudella.