Huippulääkäri varoittaa: ”Kielisuudelmat aiheuttavat syöpää”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni ei olisi varmasti voinut ajatella, että suutelemisesta aiheutuisi kenellekään mitään vaaraa. Nyt australialainen huippulääkäri on varoittanut, että suuteleminen on suurempi syövän aiheuttaja kuin esimerkiksi tupakointi tai alkoholi – varsinkin niskaan ja päähän syntyvien syöpien kohdalla.

Royal Darwin -sairaalan johtava syöpälääkäri Mahiban Thomas on varoittanut, että kunnon ranskalaiset kielisuudelmat aiheuttavat nykyään enemmän syöpää kuin tupakointi. Suutelemisen välityksellä erilaiset papilloomavirukset vaihtavat omistajaa, minkä vuoksi kokonainen syöpään johtavien virusten perhe tarttuu ihmisestä toiseen.

Thomas kommentoi NT News -lehden mukaan, että Amerikassa noin 70 prosenttia pään ja niskan seudun syövistä saa alkunsa papilloomaviruksista. Papilloomavirusten yhteys syöpään on ollut jo kauan tiedossa, mutta se on ensisijaisesti yhdistetty naisten kohdunkaulan syöpään.

Thomaksen mukaan papilloomaviruksesta johtuvat syövät ovat räjähdysmäisessä kasvussa, koska nuorten asenne seksiin on muuttunut. Nuoret harrastavat enemmän suojaamatonta suuseksiä, koska ajattelevat sen olevan turvallista sen vuoksi, että siten ei voi tulla raskaaksi. Papilloomavirus kuitenkin tarttuu suun limakalvoille ja vaihtaa suudellessa helposti ja nopeasti omistajaa.