Hyttysen pisto vei naisen näön

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Eräs Karibialla 2014 vuoden kesän matkaillut nainen oli saanut hyttysen pistoksesta kuumeen. Kuumeen lisäksi naiselle tuli ihottumaa ja nivelsärkyä, minkä lisäksi hänen kasvojensa lihakset olivat alkaneet heikentymään. Kävi ilmi, että nainen oli saanut hyttysiltä chikungunya-kuumeen.

69-vuotias Britanniasta kotoisin oleva nainen oli saanut paikalliselta lääkäriltä matkansa aikana lääkkeitä oireisiinsa, jotka olivat helpottaneetkin oireita hetkellisesti. Kotiin palatessa kivut tulivat kuitenkin takaisin väsymyksen ja lihasjäykkyyden kera. Nainen alkoi myös kokemaan, että hänen oikean silmänsä näkö oli heikentynyt.

Nainen meni lääkäriin, jossa huomattiin, että hänen aiempi näkönsä 20/20 oli heikentynyt oikeassa silmässä suhteeseen 20/80, minkä vuoksi hän nähnyt oikealla silmällä enää juuri mitään. Nainen sai uuden lääkepistoksen, mutta liian myöhään. Oikean silmän näkö oli heikentynyt, suuri osa näköhermoista oli ehtinyt jo kuolla eikä näköä saatu enää ennalleen.

CBS News -uutisten mukaan chikungunya-kuumeen on tiedetty olevan yhteydessä myös näköön liittyviin muutoksiin, mutta tämän tapauksen myötä saatiin myös selville, että hoito pitää aloittaa välittömästi näön palauttamiseksi. Nainen kävi viimeksi tarkastuksessa tänä keväänä, jolloin nähtiin, että hänen oikean silmänsä tilanne ei ollut viimeisen puolen vuoden aikana parantunut lainkaan.