Kahvilla laksatiivisia vaikutuksia? Näin asiantuntija vastaa

Ruoka Terveys · Annukka Heikkilä

Moni on voinut huomata, että kahvikupillisen juotuaan virtsahätä voi tulla parin tunnin ajan melko tiuhaankin tahtiin. Virtsaamistarpeen lisäksi osalle ihmisistä kahvi voi juomisen jälkeen hyvin nopeasti vaikuttaa siihen, että myös isomman tarpeen tekeminen vessassa pitää käydä hoitamassa.

Noin kolmasosa ihmisistä saa kahvista laksatiivisia vaikutuksia. Alunperin luultiin, että vaikutukset johtuvat kofeiinista, mutta se kumottiin nopeasti vääräksi tiedoksi. Kahvi sisältää noin 1.000 ainesosaa, joten mahdollisuuksia ruoansulatukseen vaikuttavien aineiden määristä ja tietyistä yhdistelmistä on todella paljon.

Reactions-kanava on julkaissut YouTube-videon, jossa selitetään miksi kahvi saa osalle ihmisistä isomman vessahädän. Videolla on eritelty vatsan toimintaan ja ruoansulatukseen vaikuttavia aineita, joita kahvista löytyy. Kahvin sisältämät useat hapot saavat ruoan sulamaan nopeammin ja siirtymään eteenpäin, minkä lisäksi kahvin nauttiminen lisää ihmisessä hormooneja, jotka auttavat ihmistä sulattamaan ruokaa.

Koska ruoansulatuksen kiihtyminen ei johdukaan kahvin sisältämästä kofeiinista, myös kofeiinittomalla kahvilla on samanlaisia vaikutuksia. Ruoansulatuksen auttaminen ja nopeuttaminen aika ajoin ei ole huono asia, joten kolmasosa ihmisistä, joiden elimistö reagoi kahviin tällä tavalla, voi olla tyytyväisin mielin asiasta.