Tutkimus: Lapsen saaminen voi masentaa enemmän kuin kumppanin kuolema

Terveys · Annukka Heikkilä

Lapsen syntymää pidetään vanhempien elämän onnellisimpana hetkenä. Lapsen saamisen onnellisuudesta huolimatta se voi johtaa todella syvään masennukseen. Masennus voi tulla äidille synnytyksen jälkeisenä masennuksena, jolloin äiti ei saa yhteyttä vauvaan, tai kummalle tahansa vanhemmista yksinäisyyden tunteen vuoksi.

Lääkäri Helen Fisher kertoi CBS This Morning -ohjelman haastattelussa, että vauvan saaminen voi olla vanhemmalle masentavampaa kuin esimerkiksi työttömäksi jääminen tai oman kumppanin kuolema. Työttömäksi jäädessä tai kumppanin menehtyessä tuki löytyy sukulaisista ja ystävistä, jotka haluavat auttaa ja olla lähellä. Lapsen saaminen on kuitenkin asia erikseen.

Vauvan synnyttyä ystävät ja sukulaiset voivat lähettää onnentoivotuksia ja tulla katsomaan vauvaa, mutta jättävät tuoreen äidin ja isän sen jälkeen yksin. Ystävät kuvittelevat, että lapsen saanut ystävä on kiireinen vauvan kanssa eikä ehdi tai halua nähdä. Sen vuoksi tuoreiden vanhempien tukena ymmärretään harvemmin olla, heitä ei enää kutsuta yhteisiin illanviettoihin eikä heillä käydä kylässä.

Tutkija Rachel Margolis ja Mikko Myrskylä tekivät Saksassa tutkimuksen, johon otti osaa 2.301 vanhempaa. Tutkimuksesta kävi ilmi, että muualta maahan muuttaneet vanhemmat olivat onnellisempia. Tämä johtui yleensä heidän tiiviistä sosiaalisesta verkostostaan, jossa ystävät ja kaikki sukulaiset pidetään lähellä.

Monien maiden kulttuureissa ystäväpiirit ja perheet eivät ole yhtä tiiviitä. Uusilla vanhemmilla voikin usein lapsen synnyttyä olla paine saada uusia ystäviä, joilla on myös pieniä lapsia. Kaikki ihmiset yleensä kaipaavat sosiaalisuutta ja muiden ihmisten kanssa seurustelua, minkä vuoksi monet yksinhuoltajavanhemmat voivat yrittää etsiä itselleen ystävää tutustumalla verkossa tai leikkipaikoilla muihin aikuisiin, joilla on pieniä lapsia. Osa tuoreista vanhemmista jää kuitenkin kokonaan yksin arjen haasteiden kanssa.