Sinivalaan sydän on valtava – pikkulapsi mahtuisi sisään

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sinivalaat ovat maapallon suurimpia ja painavimpia eläimiä. Suuren kokonsa vuoksi jokainen voi myös kuvitella, että niiden elimet ovat samaten todella suuria. Royal Ontario Museum on nyt saanut säilöttyä yhden sinivalaan sydämen, joka vastaa kooltaan lähes pienen auton kokoa.

Royal Ontario Museum -museossa työskentelevä Jacqueline Miller on onnellinen siitä, että sinivalasta on nyt päästy tutkimaan tarkemmin. Edenneistä tutkimuksista huolimatta valaan anatomia kätkee edelleen tutkijan mukaan sisäänsä todella paljon salaisuuksia, joita ihmiset eivät välttämättä koskaan pääse ratkomaan.

PBS on julkaissut YouTube-kanavallaan videon, jossa tutkija esittelee eri eläinlajien sydämiä. Muiden lajien sydämiin verrattuna sinivalaan sydän on valtava. Sydämen aortta on niin suuri, että pieni lapsi mahtuisi uimaan sen läpi. Sydän pumppaa joka lyönnillä verta noin 220 litraa ja se painaa noin 180 kiloa.