Viiden sekunnin sääntö tyrmättiin – näin bakteerit tarttuvat ruokaan lattialla

Ruoka Terveys · Annukka Heikkilä

Monille on käynyt harmittava tilanne, jossa herkullinen voileipä läsähtää suoraan täytteet edellä lattialle tai viimeinen ja hartaasti säästelty suupala luiskahtaa haarukasta matolle. Sanotaan, että ruoan voi vielä napata suuhunsa jos sen ehtii noukkimaan viiden sekunnin aikana.

Metro-lehden kertoman tutkimuksen mukaan viiden sekunnin sääntö ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Lattiapinnoilla voi lymyillä miljoonia bakteereja, joista 0,1 prosenttia riittää siihen, että ihminen sairastuu.

Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että toisin kuin voisi ajatella, matolta on turvallisempaa nostaa pudonnutta ruokaa takaisin suuhun kuin puhtaalta näyttävältä tasaiselta lattiapinnalta.

Maton ja lattian bakteeripitoisuus voi erota paljonkin toisistaan, mutta sillä ei ole niin paljon merkitystä kuin pintojen materiaaleilla. Vaikka matossa olisi bakteereja tuhottomasti, se ei päästä niitä irti pudonneeseen ruokaan. Tasaisella lattialla bakteerit hakeutuvat heti pudonneeseen ruokaan ja tarttuvat siihen kiinni.

Tutkimuksessa matolle ja lattialle ruiskutettiin salmonellabakteeria. Matolle pudonneeseen ruokaan bakteereista tarttui alle prosentin verran kun taas tasaiselta lattialta suupalaan siirtyi 48 – 70 prosenttia bakteereista. Tutkijat myös huomasivat, että bakteerit siirtyivät ensimmäisten kolmen ja 30 sekunnin välillä, joten maahan pudonnut herkku tulisi nostaa alle kolmessa sekunnissa, jos sen mielii vielä laittaa suuhunsa turvallisin mielin.