Aikaeroon lääke yllättävän läheltä – arkinen juoma siirtää sisäistä kelloa

Matkailu Terveys · Annukka Heikkilä

Paljon matkustavat ihmiset joutuvat usein ikävältä tuntuvan jetlagin, eli aikaerorasituksen, kohteeksi. Aikaeron aiheuttamia ongelmia lievittämään on keksitty useita erilaisia tapoja, mutta uusimman tutkimuksen mukaan vastaus jetlagiin saattaa löytyä monien arkipäivään kuuluvasta juomasta.

Kahvilla tiedetään olevan piristäviä vaikutuksia ihmiseen, minkä vuoksi sen juomista ei suositella enää iltapäivän jälkeen. Liian myöhään kahvia juonut voi kokea univaikeuksia, joita ei ole aiemmin sen tarkemmin tutkittu. Metro-lehti kertoo uudesta tutkimuksesta, jossa asiaa on tarkasteltu hieman perusteellisemmin.

Tutkimuksessa viisi urheaa vapaaehtoista suostui viettämään 49 päivää tilassa, jossa ei ollut kelloja tai ikkunoita. Heidän ainut kellonsa oli oma sisäinen ajantaju, joka laitettiin tieteen nimissä testiin. Tutkijat halusivat selvittää, millaiset vaikutukset valolla ja kahvilla on koehenkilöiden virkeyteen ja sisäiseen kelloon.

Henkilöille annettiin joko hämärää tai kirkasta valoa, tuplaespresso tai lumelääke ennen oikeaa nukkumaanmenoaikaa. Tutkijat huomasivat, että kahvilla oli ihmiseen paljon suurempia vaikutuksia kuin aiemmin on huomattukaan. Vahva kahvi siirsi ihmisten sisäistä kelloa 40 minuuttia taaksepäin. Tämän vuoksi liian myöhään nautittu kahvi vaikuttaa ihmiseen sen verran, että sänkyyn mennessä tuntuu kuin olisi vielä liian pirteä mennäkseen nukkumaan.

Tutkijat eivät pidä kahvin aiheuttamia laajempia vaikutuksia kuitenkaan huonona asiana. Tutkimusta johtanut John O’Neill on sitä mieltä, että tutkimustulokset voivat auttaa kehittelemään lääkkeen, josta olisi oikeasti apua aikaerorasituksesta toipumiselle.