Tutkimus vahvisti: Teini-ikäiset ovat parhaita valehtelijoita

Lifestyle Viihdeuutiset · Annika Kela

Teini-ikäiset osaavat valehdella muita ikäluokkia paremmin, väittää Amsterdamin yliopiston teettämä tutkimus. Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia 13-17-vuotiaista kertoo keskimäärin viisi valhetta päivittäin.

Tutkija Bruno Verschuere uskoo, että teini-ikäisten kyky valehdella uskottavasti, johtuu siitä, että he ajattelevat huomattavasti nopeammin kuin heitä vanhemmat. Teinien kyky vastata ja reagoida tilanteeseen nopeasti johtaa siihen, että he jäävät harvemmin kiinni valheistaan. Tutkimukseen osallistui 1000 ihmistä, joista jokainen osallistui valheenpaljastustestiin.

Tutkimuksessa kuvattiin koehenkilöiden kasvoja ja heidän hengitystään ja sykettään mitattiin heidän kertoessa valheita. Teini-ikäiset erottuivat testistä, sillä he onnistuivat valehtelemaan ilman, että heidän ilmeensä tai eleensä paljastivat heidät.

Tutkijoiden mukaan 6-8-vuotiaat lapset olivat joukosta rehellisimpiä, sillä he valehtelivat vähiten muihin verrattuna. Tutkimuksen tuloksia on äskettäin puitu muun muassa Sunday Times -lehdessä. Tulokset osoittivat, että ihmiset valehtelevat keskimäärin 2,18 kertaa päivässä, valkoiset valheet mukaan lukien. Joukosta teini-ikäiset olivat etevimpiä valehtelijoita.