Kehonrakentajien kirous: Bigoreksia on vaarallinen sairaus

Fitness Terveys · Annika Kela

Viime vuosien aikana ihmisiä on kohahduttanut uutiset, joissa kerrotaan kehonrakentajista, jotka ovat parannelleet lihaksiaan vaarallisin ja keinotekoisin menetelmin. Terveysasiantuntijoiden mukaan joskus syy esimerkiksi dopingin käyttöön löytyy lihasdysmorfiasta, eli bigoreksiasta.

Bigoreksiaan sairastuneen ihmisen käsitys omasta vartalosta ja lihaksista on vääristynyt. Sairaus muistuttaa anoreksiaa käänteisellä tavalla: henkilö näkee itsensä ruipelona, vaikka hän olisikin lihaksikas.

Daily Mail -lehden mukaan pitkään edenneellä sairaudella on todettu olevan vaarallisia seurauksia. Bigoreksiaan sairastuneet ovat usein ahdistuneita siitä, etteivät he saa omasta mielestään tuloksia aikaan pelkällä kuntosalitreenillä. Se johtaa usein masennukseen ja tarpeeseen muokata kehoa syömällä esimerkiksi steroideja tai jopa ruiskuttamalla syntholia lihaksiin.

Jos bigoreksian kanssa painiva kuntoilija ei pääse mahdottomaksi asetettuihin tavotteihinsa hän usein masentuu entisestään. Asiantuntijoiden mukaan sydän -tai sairaskohtaus tai jopa itsemurha on sairauden äärimmäisiä seurauksia. Terveysasiantuntijoiden mukaan bigoreksia on terminä suhteellisen uusi, vaikka kehonkuvan vääristymä on käsitteenä vanha. Bigoreksiaa on diagnosoitu viime vuosina entistä enemmän etenkin kuntoilufanatismin seurauksena.