Hakkereille iOS-järjestelmään murtautumisesta miljoonaa dollaria

Digi Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Applen tuotteet ovat tunnetusti todella turvallisia, minkä vuoksi Applen tuotteita ostettaessa moni ei vaivaudu panostamaan enää virustentorjunta- tai palomuuriohjelmiin. Nyt eräs tietoturva-alan yritys on kertonut tarjoavansa iOS-järjestelmään murtautuneelle miljoona dollaria.

Metro-lehti uutisoi, että Zerodium-niminen yritys on tarjonnut nollapäivähaavoittuvuudesta sen suorittaneelle hakkerille miljoonaa dollaria palkinnoksi. Applen iOS -järjestelmä on turvallinen, mutta se ei tarkoita sitä, että käyttöjärjestelmä olisi läpäisemätön.

Zerodium epäilee hakkereiden laiskistuneen Applen järjestelmän suhteen, koska järjestelmään murtautuminen on muuttunut jokaisen päivityksen myötä yhä vaikeammaksi. Yritys yrittää saada tekemänsä tarjouksen myötä hakkerit laittamaan parastaan ja yrittämään kunnolla.

Nollapäivähaavoittuvuuden suorittaminen tarkoittaa sitä, että hakkeri löytää järjestelmästä aukon tai haavoittuvaisen kohdan. Hyökkäyksen alkamisen ja haavoittuvuuden julkitulon ja sen hyödyntämisen väliin ei tule mahtua yhtäkään päivää. Käytännössä hakkerin täytyy siis hyökätä, löytää haavoittuvainen kohta ja pystyä hyödyntämään se kehittelemällä siihen toimiva verkkomato saman vuorokauden sisällä.