Luontokuvaaja julkaisi luvatta apinan selfien – PETA haastoi oikeuteen!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Englantilainen luontokuvaaja David Slater on haastettu oikeuteen kuvien luvattomasta julkaisemisesta ja käytöstä. Erikoisen tapauksesta tekee se, että miehen julkaisemat kuvat olivat apinoiden ottamia, joten myös kuvien tekijänoikeudet kuuluivat apinoille.

Kuvan tekijänoikeus kuuluu kuvan apinalle.
Kuvan tekijänoikeus kuuluu kuvan apinalle.

Eläintenoikeusjärjestö PETA haastoi Slaterin oikeuteen, sillä järjestön mukaan kuvien tekijänoikeudet kuuluivat apinoille. Haaste koskee valokuvia, jotka on otettu vuonna 2011 Indonesian Sulawesissa. Kuvaaja oli antanut makakeille kameran ja ne olivat räpsineet itsestään ja toisistaan kuvia sillä.

Slater julkaisi myöhemmin sanfranciscolaisen kirjakustantamon kautta valokuvakirjan, joka sisälsi apinoiden ottamia selfie-kuvia. Sen lisäksi kuvaaja oli myynyt yksittäisiä kuvia halukkaille ostajille. PETA vaatii Sulawesissa asuvalle Naruto-apinalle nyt korvauksia kuvien luvattomasta käytöstä.

Eläintenoikeusjärjestön mukaan tuotot valokuvien julkaisemisesta ja käyttämisestä kuuluvat apinoille ja etenkin Narutolle, joka oli ottanut suurimman osan kuvista. Haaste tullaan käsittelemään San Franciscon oikeustuomioistuimessa. Ensin täytyy kuitenkin ratkaista voiko apina yleensäkään olla korvausten saajana tekijänoikeusloukkauksessa.