Vieras antoi vauvalle suukon – vauva oli kuolla huuliherpekseen

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

Pienet vauvat houkuttelevat vanhempien ystäviä ja sukulaisia halailemaan ja suukottelemaan suloista uutta perheenjäsentä. Eräs pienen lapsen äiti kuitenkin varoittaa esimerkillään ja kertoo, että vieraita ei tulisi päästää pussaamaan vauvaa suulle, sillä vauva voi saada aikuiselta helposti erilaisia tartuntoja.

Claire Henderson huomasi vauvansa suun ympärillä tapahtuvia muutoksia sen jälkeen, kun vieraat olivat pussanneet vauvaa. Hendersonin ystävä oli osannut kertoa tuoreelle äidille, miten vaarallinen herpestartunta voi vastasyntyneellä olla, minkä vuoksi äiti vei Brooke-vauvansa sairaalaan. Nopea toiminta saattoi pelastaa vauvan hengen.

Herpesrakkuloita oli ehtinyt ilmestymään vauvan kasvoihin, huuliin, nieluun sekä selkään. Sairaalassa lääkärit pelkäsivät herpeksen saavan vauvan maksan pettämään tai aiheuttavan Brookelle aivovaurion, minkä vuoksi vauva laitettiin tiputukseen. Vauva oli Metro-lehden mukaan lääketipassa kiinni viisi vuorokautta ennen kuin testitulokset näyttivät puhtailta.

Hendersonin perheellä kävi onni, mutta äiti varoittaa muita vanhempia olemaan varuillaan ja kieltämään vieraita suukottamasta vauvaa suoraan suulle. Herpes voi tarttua suoran suukontaktin tai syljen kautta silloinkin kun aikuinen ei oireile. Aikuinen ei siis itsekään välttämättä tiedä kantavansa herpestä tartuttaessaan pienen vauvan.