Tutkimus: Pitkillä ihmisillä korkeampi syöpäriski

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan pidemmillä naisilla ja miehillä on korkeampi riski sairastua syöpään kuin heidän lyhyemmillä ikätovereillaan. Tupakointi, ylipaino ja huono ruokavalio tiedettävästi lisäävät ihmisten syöpäriskiä, mutta nyt uusi vaikuttava tekijä on löytynyt myös ihmisten pituudesta.

Tutkimuksessa analysoitiin tietoja 5,5 miljoonasta ihmisestä, jotka olivat syntyneet vuosien 1938 – 1991 välillä. Syöpäriski kasvoi jokaista kymmentä senttimetriä kohden niin miehillä kuin naisillakin. Tutkimuksen mukaan miesten syöpäriski kasvoi jokaista kymmentä senttimetriä kohden noin 11 prosenttia, ja naisten kohdalla syöpäriski kasvoi huikeat 18 prosenttia.

Ihosyöpä oli syövistä yleisin, ja sen riskit pidemmillä ihmisillä olivat yli kolminkertaiset lyhyempiin verrattuna. Tutkimusta johtanut Emelie Benyi kertoi Metro-lehden mukaan, että tutkimustuloksille on löytynyt kaksi mahdollista syytä siihen, minkä vuoksi pituus vaikuttaa syövän kehittymiseen.

Benyi kertoo, että yksi syy pitkien ihmisten kohdalla kasvaneeseen syöpäriskiin on se, että heillä on enemmän soluja, joista voi kehittyä syöpä. Toinen syy liittyy siihen, miten paljon ihmiset syövät. On tutkittu, että enemmän syövät ihmiset sairastuvat todennäköisemmin syöpään. Pitkät ihmiset luonnollisesti kuluttavat enemmän kuin lyhyet, minkä vuoksi heidän kehonsa joutuu vastaanottamaan ja käsittelemään enemmän ruokaa.