Etelämantereen tutkimusasemalla ongelma: ”Tutkijoista tuli juoppoja”

Viihdeuutiset · Annika Kela

Etelämantereen tutkimusasemalla vieraillut terveystarkastaja on tehnyt huolestuttavan huomion. Tarkastajan mukaan tutkijoille on muodostunut alkoholiongelma. National Science Foundation -säätiön tarkastajat kertoivat, että tutkijoiden humaltuminen on johtanut riitoihin asemalla.

Sen lisäksi monet tutkijoista hoitivat työtehtäviään alkoholin vaikutuksen alaisena. Wired-lehden mukaan tarkastajat ehdottivat, että ongelma ratkaistaan alkometrien avulla. Tarkastajien mukaan Scott-Amudsenin Etelänavan asemalle ja McMurdon asemalle olisi syytä toimittaa alkometrejä, jotta tutkijat eivät tekisi töitään humalassa.

Raportissa kerrotaan, että tutkijoiden runsas alkoholinkäyttö on johtanut konflikteihin tutkimusasemalla.

– Työkulttuuri on täysin hajaantunut, sillä tutkijat viettävät aikaa toisensa kanssa ja muut työntekijät ovat muodostaneet oman ryhmänsä. Kun en työskennellyt aseman teknikkona, toimin molempien ryhmien baarimikkona, kertoo Philip Brooughton Wired -lehdelle. Broughton työskenteli Etelämantereen tutkimusasemalla vuonna 2003.

Viranomaiset pelkäävät, että eristäytyneissä oloissa elävien työntekijöiden alkoholinkulutus on riistäytynyt käsistä. Tarkastaja löysi laboratoriosta useita käymisastioita, joissa tutkijat valmistivat omaa olutta ja viiniä. National Science Foundation pyrkii keksimään ratkaisun ongelmaan seuraavien kuukausien aikana.