Nainen vihasi näkökykyään – teki itsestään tahallaan sokean

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

Jewel Shuping kärsii biid-nimisestä häiriöstä, minkä vuoksi hän on lapsesta lähtien yrittänyt päästä näkökyvystään eroon. Shuping on lapsesta asti ajatellut, että hänen on tullut syntyä sokeana, minkä vuoksi hän on yrittänyt pienenä vahingoittaa silmiään.

Aikuisiällä Shupingin toive viimein toteutui, kun hän sokeutti itse itsensä psykoterapeuttinsa avustuksella. Biid-häiriö tulee sanoista body integrity identity disorder, joka tarkoittaa ruumiin yhtenäiskuvan häiriötä.

Lääkärit eri puolilla maailmaa ovat saaneet todistaa kammottavia tapauksia, joissa potilas on itse johdonmukaisesti yrittänyt päästä eroon esimerkiksi jalastaan tai kädestään. Potilaat tuntevat vahvasti, että jokin raaja ei kuulu heille, minkä vuoksi he yrittävät päästä siitä eroon.

Shuping oli lapsesta asti sitä mieltä, että hänen olisi tullut syntyä ilman näkökykyä. Nainen inhosi näkökykyään niin paljon, että yritti jatkuvasti vahingoittaa silmiään erilaisin menetelmin.

Aikuisena Shuping alkoi etsimään verkosta tietoa siitä, miten hän saisi kotikonstein tehtyä itsestään sokean. Lopulta nainen sai oman psykoterapeuttinsa auttamaan häntä kaatamalla viemäritukoksiin tarkoitettua nestettä Shupingin silmiinsä. Tällä hetkellä 30-vuotias nainen elää onnellisempana kuin koskaan ollessaan viimein sokea.