Valkoinen sateenkaari ihmetyttää Skotlannissa – kuka vei värit?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Skotlannissa kuvattu väritön sateenkaari on aiheuttanut ihmisissä hämmennystä. Taivaalla näkynyt valkoinen kaari ei itseasiassa ollutkaan sateenkaari vaan samankaltainen valoilmiö, joka muodostuu sumusta.

Sumukaari on utuinen ja paljon harvinaisempi näky taivaalla kuin värikäs sateenkaari, minkä vuoksi moni ei tunnista sitä. 53-vuotias Richard Toulson oli kävelynsä aikana havainnut kauniin sumukaaren ja ottanut siitä kuvan.

Toulson oli Metro-lehden mukaan luullut kaarta omituiseksi valkoiseksi sateenkaareksi, joka oli muodostunut sumuisen laakson ylle. Toulson ei ollut koskaan aiemmin nähnyt väritöntä sateenkaarenomaista valoilmiötä, ja piti sitä erittäin kauniina.

Sumukaari on sateenkaaren sukulaisilmiö, joka eroaa sateenkaaresta ulkoiselta olemukseltaan. Sateenkaari on värikäs ja teräväreunainen kun taas sumukaari on leveämpi, utuisempi ja kalpean väritön.

Sateenkaaressa sadepisarat taittavat ja heijastavat valoa, josta kaari saa kauniit värinsä. Sumupisarat ovat kooltaan niin paljon pienempiä, että valo ei saa teräviä kulkusuuntia vaan valon reitit menevät päällekäin, mikä aiheuttaa pelkästään valkean värin.