Karmaiseva tieto mestauksesta – näin kauan ihminen pysyy tajuissaan

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Moni on nähnyt erikoisia videoita verkossa, kun jokin ruoaksi tarkoitettu eläin on pään irrottamisen jälkeen jatkanut liikkumista. Stara uutisoi aiemmin tapauksesta, jossa käärme puri kokkia minuutteja sen jälkeen, kun käärmeen pää oli irrotettu.

Harva kuitenkaan tietää, että myös ihmiset pysyvät tajuissaan sen jälkeen, kun ihmisen pää on irti muusta kehosta.

Metro-lehti tutki erilaisia tapoja, joilla ihminen kuolee ja sitä, miltä ne mahdollisesti tuntuvat. Mestausta on pidetty melko kivuttomana ja nopeana tapana kuolla, mutta nyt on saatu selville, että ihminen on voinut olla seitsemän sekuntia tajuissaan sen jälkeen, kun pää on irrotettu muusta vartalosta.

Rotilla tehdystä tutkimuksesta kävi ilmi, että rotta pysyi tajuissaan 2,7 sekuntia pään irrottamisen jälkeen eli niin kauan kuin aivoille riitti happea. Ihmisten kohdalla ajan arvioidaan olevan noin seitsemän sekuntia, kunnes aivot ovat polttaneet kaiken hapen. Ihminen on siis pään irrottamisen jälkeen vielä noin seitsemän sekunnin ajan tajuissaan.

Aikoinaan mestaus oli muun muassa Ranskassa, Englannissa ja Saksassa suosittu kuolemanrangaistuksen toteutusmuoto. Mestauksessa ihmisen pää irrotetaan katkaisemalla kaula joko kirveellä, miekalla, veitsellä tai giljotiinilla. Mestauksen aiheuttaman hermosignaalimyrskyn ajatellaan vievän ihmisen tajunnan alle sekunnissa, mutta ilmeisesti hapen kuljetus voikin pitää henkilön tajuissaan vielä seitsemän sekunnin ajan.