Tutkijat: Alzheimer johtuu ehkä sienestä aivoissa

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Madridin autonomisen yliopiston tutkijat ovat löytäneet muistisairauksia sairastaneiden potilaiden aivoista merkkejä sieni-infektioista. Tutkijat ottivat näytteitä 11 edesmenneeltä potilaalta, joilla oli todettu Alzheimer.

Aivoista löytyi merkkejä erilaisista sienistä. Kun tutkijat vertasivat muistisairaiden ja ei-muistisairaiden potilaiden aivoja, huomasivat he, että sieniä esiintyi vain muistisairailla. Tutkijat epäilevätkin, että syy muistisairauden kehittymiseen on sieni-infektio.

Mikäli tutkijat ovat oikeassa, on mahdollista, että parannuskeino muistisairauksiin löydetään lähitulevaisuudessa. Lääkäreiden mukaan sieni-infektioita on helppo hoitaa lääkkeillä. Daily Mail -lehden mukaan tutkimuksessa paljastui, että osa potilaiden aivoissa olevista sienistä olivat tarttuvia.

Tutkijat uskovat, että infektio aivoissa laukaisee muistisairauden kehittymisen. Mikäli infektio hoidetaan ajoissa, saattaa potilas välttyä muistisairaudelta. Scientific Reports -ammattijulkaisun mukaan tutkijat suorittavat jatkotutkimuksia aiheesta, sillä yhteys muistisairauden ja sieni-infektion välillä on vahvistettava, ennen kuin voidaan puhua läpimurrosta.