Sijoittaja nosti AIDS-lääkkeen hinnan 750 euroon – nyt kilpailija myy eurolla!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme syyskuussa kuinka yhdysvaltalainen lääkevalmistaja Turing Pharmaceuticals sai ihmiset raivon partaalle kohtuuttomalla lääkehinnoittelullaan. Sijoittaja Martin Shkrelin yhtiö osti yksinoikeudet AIDS-hoidoissa käytettävään lääkkeeseen ja nosti lääkkeen hintaa kertaheitolla 5.000 prosentilla.

Shkreli puolusti hinnan nostamista sillä, että yritys haluaa kehittää lääkkeestä paremman. Ennen kuin lääke päätyi yrityksen omistukseen sen hinta oli 13,50 dollaria. Nyt lääkettä myydään 750 dollarin hintaan. The New York Times -lehden haastattelemat lääkärit totesivat, ettei lääkkeen kehittäminen ole tarpeen, sillä se on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi lääkkeeksi.

Nyt ahneella on ehkä vanhan sanonnan mukaan paskainen loppu, sillä Turing Pharmaceuticalsin yhdysvaltalainen kilpailija Imprimis Pharmaceuticals on ilmoittanut ryhtyvänsä myymään vastaavaa lääkettä yhden euron hintaan. Asiasta uutisoi San Diego Union Tribune -lehti.

Imprimis Pharmaceuticals aikoo jatkossa kilpailla hinnalla myös muita ylihinnoiteltujen lääkkeiden kanssa. Yhdysvalloissa lääkkeiden hintoja ei säädellä mitenkään, mutta siitä huolimatta viranomaiset ovat aloittaneet Turing Pharmaceuticalsin toiminnasta tutkinnan.