Eron partaalla? Korjaa ongelmat ja kokeile vielä kerran

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kahden ihmisen välinen rakkaustarina saattaa parhaimmillaan olla yhtä tunteiden sinfoniaa ja ruusunpunaisia unelmia. Totuus on se, että jokainen toisiaan intohimoisesti rakastava pari jakaa suuria tunteita keskenään vuosienkin päästä – joskus jopa negatiivisessa mielessä.

Moni miettii varmasti tälläkin hetkellä, onko hänen nykyinen liittonsa taistelemisen arvoinen. Syyt ongelmiin kannattaa eritellä, jotta mahdollinen unelmien liitto voisi toteutua uudestaan. On hyvä keskustella siitä, mikä asia ajaa parisuhteen jatkuvaan tappeluun.

Ongelmien listaaminen auttaa selvittämään suurimmat riitojen aiheet. Kannattaa keskustella, mitä nämä asiat aiheuttavat, ja minkälaisia tunteita ne herättävät. Molempien on kuunneltava keskustelua. Keskusteleminen ei tapahdu huutaen ja seisten.

Asioista tulee puhua asiallisesti, tai pyytää mahdollisesti jopa puolueeton ja ulkopuolinen henkilö jakamaan puheenvuoroja. Mikäli asiaa ei pystytä puimaan aikuismaisesti, voivat molemmat kirjoittaa tuntemuksensa kirjeenä. Kenenkään mielipide tai tuntemus ei ole automaattisesti väärä, vaikka se olisikin erilainen kuin oma mielipide.

Ongelman puimisen jälkeen kannattaa päättää, jaksaako pari ryhtyä ratkomaan ja selättämään ongelmia. Vai onko ero ainoa vaihtoehto? Mistä on valmis luopumaan parisuhteensa vuoksi ja kuinka pitkälle voi mennä asian parantamiseksi? Rehellisyys ja rauhallisuus kantavat pitkälle.

Mikäli pariskunta haluaa pysyä yhdessä ongelmista huolimatta, tulee heidän murtaa parisuhteensa suurimmat kompastuskivet. Kannattaa tehdä suunnitelma, jonka avulla saa suhteen kuntoon ja ongelmat syrjäytettyä.

Tässä vaiheessa on hyvä pohtia omaa käyttäytymistä ja sen jälkeen kuvitella itsensä toisen tilanteeseen. Asiat eivät ratkea yhdessä yössä, mikäli ne ovat kaihertaneet jo pitkään. Pahinta lienee se, että kumppani ja hänen tekonsa eivät aiheuta minkäänlaisia tuntemuksia. Tässä vaiheessa voidaan sanoa liiton olevan liki peruuttamattomasti ehtoopuolella.