Naisella on uskomaton kyky – pystyy haistamaan Parkinsonin taudin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Parkinsonin tauti on keski- ja vanhuusiän hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, jonka ehkäisyyn tai parantamiseen ei ole vielä hoitokeinoa vaan pelkästään taudin oireita voidaan lieventää. Skotlantilainen nainen menettti miehensä taudille, minkä myötä nainen on oppinut haistamaan Parkinsonin taudin.

65-vuotias Joy Milne pystyy haistamaan Parkinsonin taudin. Joyn miehellä Lesillä todettiin Parkinsonin tauti 45-vuotiaana ja hän kuoli siihen 20 vuotta myöhemmin. Joy oli taudin edetessä huomannut miehensä ominaistuoksun muuttuvan sairauden myötä myskimäisemmäksi. Joy on nyt hämmästyttänyt tutkijat erikoisella kyvyllään, sillä nainen osaa haistaa taudin myös muilla.

Perthissä asuva Joy sai tutkijat niin kiinnostuneeksi, että he halusivat testata naista. Joyn piti haistaa paitoja, joita oli pitänyt sekä tautia sairastavat että terveet henkilöt. Joyn piti erottaa kuusi sairastavan henkilön paitaa kuudesta terveestä. Joy oli haistanut taudin seitsemässä paidassa, minkä mukaan hän olisi haistanut yhden väärin.

Terveenä pidetty henkilö oli kuitenkin BBC News -uutisten mukaan kahdeksan kuukauden kuluttua Joyn hajuaistin testaamisesta ottanut tutkijoihin yhteyttä ja kertonut, että hänellä oltiin todettu Parkinsonin tauti. Joy oli siis pystynyt haistamaan taudin hänessä jo ennen kuin hän oli alkanut oirehtimaan ja mennyt testattavaksi.