Heijastimet saivat haastajan – valovaatteet ovat tulevaisuutta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Iltojen pimetessä ulkona liikkuvia ihmisiä kehotetaan käyttävän heijastimia tai lamppuja. Tämä koskee erityisesti hämärässä ajavia pyöräilijöitä, joita autoilijat eivät aina erota ennen kuin on liian myöhäistä.

Lumenus-niminen yritys on tuomassa markkinoille nykyaikaisen vaihtoehdon heijastimille ja tavanomaisille ajovaloille. Yritys hakee Kickstarter-varainkeruusivustolla rahoitusta vaatteille ja repuille, jotka on varustettu LED-valoilla.

Idea LED-valaistuista asusteista ei ole uusi, mutta Lumenusin asusteita voi kuvailla todellisiksi älyvaatteiksi. Puhelimeen Bluetoothilla liitettävät vaatteet esimerkiksi varoittavat automaattisesti takana ajavaa käyttäjän hidastaessa pyöränsä vauhtia. Kääntyessä vilkut menevät automaattisesti päälle, ja risteystä lähestyessä valot kirkastuvat.

Lumenusin mukaan älyvaatteet saattavat pelastaa useita henkiä pyöräilyn kasvattaessa jatkuvasti suosiotaan. Tuotteiden hinnat vaihtelevat 100 ja 200 dollarin välillä. Ensimmäiset tilaukset toimitetaan asiakkaille kesällä 2016.