Maailman bakteerisin turistikohde katoaa – purukumiseinä siivotaan

Matkailu · Tim Isokivi

Seattlen Pike Place Market -torilla sijaitsee mahdollisesti maailman erikoisimpiin turistikohteisiin lukeutuva nähtävyys. Kyseessä on seinä, johon ihmiset ovat 20 vuoden aikana liimanneet pureskelemiaan purukumeja. Tripadvisor on nimennyt seinän maailman bakteerisimmaksi nähtävyydeksi.

Nyt purukumit ovat kuitenkin katomassa kuuluisan seinän pinnalta. ABC News -sivuston mukaan Seattlen kaupunki aikoo puhdistuttaa purukumiseinän kokonaan. Seinän pinnalla arvioidaan olevan noin miljoona purukumia, ja joissain kohdissa purkkaa on jopa 16 senttimetrin paksu kerros.

– Purukumi on valmistettu kemikaaleista, sokerista ja lisäaneista. Ne eivät ole hyväksi meille, enkä usko niiden olevan hyäksi tiilelle, torin kunnossapidosta huolehtivan Pike Place Market Preservation & Development Authorityn tiedottaja Emily Crawford kuvailee.

Purukumiseinän puhdistusoperaatio alkaa 10. marraskuuta. Kolme tai neljä vuorokautta kestävän puhdistamisen arvioidaan maksavan kaupungille noin 4.000 dollaria. Purukumien korvaajaksi seinälle suunnitellaan julkista taidetta.