Paljastuskirja: Nalle Puh onkin oikeasti naaras!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kirjailija A. A. Milnenin luoma Nalle Puh, eli Winnie the Pooh, -hahmo on tullut monille tutuksi Disneyn piirroselokuvien kautta. Nalle on esitetty usein elokuvissa ja televisiossa miespuolisena, mutta tuore kirja paljastaa, että näin ei ole ehkä alun perin tarkoitettu.

Nalle Puh perustuu todelliseen Winnie-nimiseen naaraskarhuun, joka eli Lontoon eläintarhassa ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Risto Reippaan esikuvana toiminut poika, Christopher Robin, vieraili usein karhun luona. Hän rakasti Winnietä niin paljon, että nimesi oman lelunallensa karhun mukaan.

Tosielämän Christopher Robinin isä oli kirjailija A. A. Milne. Pojan ja karhun ystävyys toimi myöhemmin miehen inspiraationa Nalle Puh -tarinoille. Nalle Puhin taustat paljastetaan Lindsay Mattickin tuoreessa lastenkirjassa Finding Winnie.

Kirjassa selviää myös, että karhun Winnie-nimi viittaa kanadan Winnipegiin. Ennen eläintarhaan päätymistä karhun omisti eläinlääkäri ja luutnantti Harry Colebourn. Mies joutui luopumaan karhusta, kun hänen täytyi lähteä yksikkönsä kanssa ranskaan taistelemaan ensimmäisessä maailmansodassa.